Hé APIkop, je webshop koppelen doe je zo

23 mei Hé APIkop, je webshop koppelen doe je zo

Het koppelen van een webshop is tegenwoordig best eenvoudig. Terwijl voorheen alleen multinationals en grote bedrijven gebruik maakten van koppelingen en dat voor kleinere ondernemingen onbetaalbaar leek, kan nu iedereen webshops koppelen. Allemaal dankzij Application Programming Interface (API). Wat is een API en waarom is het handig? In dit artikel gaan we APIkooien!

API

Een API zorgt ervoor dat verschillende applicaties en programma’s met elkaar kunnen communiceren, door een gemeenschappelijk protocol. Die applicaties en programma’s krijgen dus toegang tot elkaar via de API en wisselen informatie uit. De koppelingen werden voorheen met de hand geïmplementeerd. Wat in de praktijk betekende: eindeloos communiceren om twee systemen te matchen. Een API zorgt dat er één standaard communicatielaag is waar twee of meer applicaties mee kunnen ‘praten’.

API als tolk

Je kunt de API daarom zien als tolk. Het zorgt ervoor dat de communicatie tussen iemand uit Irak en China goed verloopt. Door de API communiceren verschillen systemen moeiteloos met elkaar.

Goed voorbeeld van API-gebruik

Een goed voorbeeld van een koppeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een API is bijvoorbeeld: Mplus (kassasysteem) en Exact Online (boekhoudpakket). De koppeling via een API zorgt ervoor dat twee totaal verschillende systemen (geschreven in hun eigen scripttaal) kunnen samenwerken met de webshop. De artikelkaart in Exact Online kent zijn eigen (variabele) velden: Maat, kleur en merk worden op hun eigen manier gedefinieerd. Er zijn daarbij verschillende voorraden mogelijk. Dat is allemaal specifieke informatie. Er is een vertaalslag nodig om Exact Online te koppelen: Alle artikelen waarbij het vinkje ‘Webwinkel’ is geactiveerd moeten probleemloos in de webshop komen te staan. Door de API communiceren het veld ‘prijs’ uit Exact Online en de webshop met elkaar, waardoor de juiste informatie op de juiste plek komt te staan. Het maakt niet uit dat de webwinkel misschien anders is ingericht en met een ander databasesysteem werkt.

Waarom zou je koppelen?

Een koppeling kan veel repeterend en saai werk automatiseren. Waar men vroeger misschien nog een order overtypte gaat dat nu volledig automatisch. In de praktijk scheelt het dus veel arbeid.

En mijn baan dan?”

Als er ineens vier werknemers nodig zijn in plaats van tien, staan er misschien zes boze werknemers op je matje. De vraag moet natuurlijk zijn: wordt iemand gelukkig van het urenlang overtypen van facturen? Tot op heden heb ik gezien dat hierbij alleen maar saai en repeterend werk werd geautomatiseerd. Het is niet meer van deze tijd om dat soort werk als dagbesteding te doen. We zijn als mens voor iets mooiers geboren. Dat klinkt misschien hard, maar iedereen wordt toch gelukkiger van een leukere baan?

Download de gratis whitepapers  Bekijk alle whitepapers
David Stomph
david@yuluma.com

LinkedIn profiel - Is al meer dan 12 jaar internet ondernemer. Oprichter van Yuluma. Hielp al honderden ondernemers succesvol online. Getrouwd, en vader van 3 kinderen.

Geen reactie's

Geef een reactie