Goede productfoto’s voor je webwinkel: zo maak je ze!

21 aug Goede productfoto’s voor je webwinkel: zo maak je ze!

De klant wilt weten wat hij koopt
Als je iets koopt wil je natuurlijk wel weten wat je koopt en hoe het eruit ziet. Sinds je online niet kan voelen of het artikel kan passen zijn foto’s een belangrijk onderdeel. Dit klinkt logisch, maar vaak genoeg staan er slechte foto’s online en dit is dan ook terug te zien in de conversie. Om ervoor te zorgen dat jouw webwinkel wel goede foto’s heeft, vertellen we aan de hand van dit artikel hoe je goede foto’s neemt. Daarom hieronder een lijstje do’s en dont’s voor productofoto’s.

Dont’s

product-photography-lighting-lesson-step-1

Bron

Don’t 1: Een achtergrond met verloop.
Als je dit op je website wil plaatsen met een witte achtergrond staat het niet mooi.

Yellow groen(1)

Bron

Don’t 2: Slordige achtergrond

Deze foto is helaas ook niet zo fijn. Er is wel geprobeerd om een egale achtergrond te creëren, maar helaas niet met succes. Het karton is niet wit, en zitten kreukels in (rechts onder) en de lijn tussen de 2 kartonnen is storend.

example-of-a-bad-dark-jewellery-photo

Bron

Don’t 3: Onderbelicht
Onderbelicht is niet goed, de details zijn slecht zichtbaar en dit komt ook anders over dan een goed belichte foto.
Don’t 4: Kleine foto’s
Vaak te klein om online te zetten en geeft geen details weer.

Do’s

+k+theelicht+fluor+roze

Do 1: Groot formaat foto
Grote foto’s laten meer details zien dan kleine foto’s

Product-Photography-Juice-Bottles

Bron

Do 2: Goed belichte foto’s met juiste kleurweergave
Zorg dat de foto goed belicht is en dat de kleuren ook correct zijn weergeven. Zo krijg je niet dat klanten blauw verwachten maar het blijkt paars te zijn, en vervolgens weer terugsturen.

amherst_lighting_for_product_photography_image05

Bron

Do 3: Zorg voor meerder aanzichten

Laat het product zien vanuit meerdere hoeken.

Nu zal je vast denken, “ja, maar ik heb geen foto studio! Ik heb geen apparatuur! Ik heb geen Photoshop” of “ik weet niet hoe het werkt!”, maar doet hoeft helemaal niet! Met een paar euro, een simpele camera en deze handleiding kom je al heel ver!

Wat heb je nodig?

product-with-card-bent-against-wall-seamless-background

Bron

 

1: Een witte achtergrond
Voor een mooie witte achtergrond kan je heel simpel bij de papierhandel/knutselzaak een groot veel papier helder wit halen. Houd hier rekening mee met wat je wilt fotograferen. Hoe groter je product, hoe groter vel papier je nodig hebt.

Goed, je hebt een vel wit papier. Zorg dat deze mooi golft, dan krijg je geen lijnen zoals bij de pot bloemen net. Ga bij voorkeur dicht bij het licht zitten, maar kijk wel of het licht niet te “hard” is, dus geen direct licht of felle zon. Je krijgt dan schaduwen. Als je bijvoorbeeld naast het raam zit krijg je een situatie zoals je links met de oude camera ziet. Je hebt dan wel mooi licht, maar wel schaduw. Maar dat kunnen we wel oplossen!

Tip: Gebruik tape of plakband om het papier aan vast te maken.

Reflector7a

Bron

2: Een reflector (zelf maken)
Je kunt nu natuurlijk een dure reflector kopen, maar je kan er ook zelf één maken. Pak een stuk aluminium folie en kreukel deze eerst op, vouw hem daarna weer een beetje glad.

Gladde aluminium folie werkt als een spiegel, je wilt juist iets minder glad om het licht zachter te weerkaatsen. Dit heet “Diffuus licht”. Je kunt het aluminium folie bevestigen op een stuk karton om het steviger te maken en staande te houden. Deze zelf gemaakte reflector zet je dan vervolgens aan de schaduwkant. Je zult meteen zien dat de schaduw minder wordt en het licht egaler.

A640_3q

Bron

3: Een camera
Nu kan je natuurlijk met een volwaardige spiegelreflex en een mooie macro lens foto’s nemen, maar dat hoeft niet. Je kunt prima met een kleine compactcamera foto’s nemen. Liever niet met je mobiel, want de kwaliteit is toch vaak wat minder, de foto’s zijn kleiner of minder scherp. Laten we als voorbeeld de Canon Powershot A640. Deze Canon komt uit 2006. Het is een kleine camera, maar heeft veel functies. Je kunt volledig handmatig fotograferen.

4: Een statief
Als je een statief hebt, dan is het zeer raadzaam om hem te gebruiken. Verderop in het artikel staat verder beschreven waarom, maar in het kort komt het er op neer dat je camera een langzamere sluitertijd nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat je foto’s al snel bewogen zijn. Je wilt natuurlijk je productfoto’s zo scherp mogelijk, dus een statief is dan aan te raden. Soms kan je hem ook gewoon op je bureau zetten of een stapeltje boeken op het bureau als de camera net wat hoger moet.

Alles compleet? Dan gaan we beginnen!

Stap 1: De opstelling
Zorg dat je met het bureau dicht bij het raam zit, zonder dat je schaduwen hebt van bijvoorbeeld het kozijn. Zorg dat het vel papier goed vast zit en plaats je product. Zet de reflector neer aan de schaduwkant. Je opstelling zal er ongeveer zo uit zien;

header-photo-post-diy1

Bron

Tip: Zorg ervoor dat de camera niet te dicht bij het object staat. Dit zorgt ervoor dat er vertekening optreedt. Dit houdt in dat rechte lijnen opeens bol of hol lijken te worden. Houd daarom gepaste afstand en zoom in met de optische zoom als dat nodig is. Gebruik liever geen digitale zoom, dat verminderd de kwaliteit.

display2

Bron

Stap 2: De camera instellen

 1. Zet de flitser uit.
 2. Zet de witbalans op automatisch.
 3. Zet je ISO zo laag mogelijk, 100 is vaak het laagste. (Zo voorkom je ruis, de “korreltjes” op de foto.)
 4. In welk formaat en type bestand neem je foto’s?
  1. Als de camera de optie heeft, zet de stand dan op RAW. Dit is het grootste bestand en heeft de grootste bewerkingsmogelijkheden. Je moet het echter wel bewerken in een programma dat met RAW bestanden werkt, zoals Photoshop of Lightroom, en dan omzetten naar JPG.
  2. Als er geen RAW mogelijkheid is, krijg je bijna altijd JPG. Zet hem dan op het grootste formaat JPG.
  3. Sommige camera’s laten je ook nog de kwaliteit instellen, bij Canon is het fine en superfine. Kies dan altijd superfine, dit is de hoogste kwaliteit.

diafragma1(pp_w750_h562)

Bron

Diafragma
Laat deze technische term je niet afschrikken. Dit wordt ook wel de scherpte diepte genoemd. De meeste camera’s hebben een diafragma modus en geven het aan met A of Av. Op je display zal je F1.8 of F8.0 of een ander getal met F ervoor. Bij een klein diafragma (hoge f waarde zoals F10 of F18) valt er weinig licht op de sensor en neemt de scherpte diepte toe. In het kort betekend het dat in een landschap de achterste rij bomen ook scherp zijn. Of in ons geval, het gefotografeerde product helemaal scherp is (rechterkant bovenstaande afbeelding). Bij een kleine f waarde zoals F1.8 krijg je een afbeelding zoals links hierboven staat.

Doordat er door de kleinere opening minder licht in de lens valt neemt echter ook de sluitertijd toe. De lens moet het licht langer op de sensor laten vallen om de foto genoeg te belichten, hiermee neemt ook de kans toe dat je bewegingsonscherpte krijgt als je de camera beweegt. En daarom heb je dus een statief nodig of iets anders waar de camera op kan staan.

Witbalans
Door de witbalans op auto te zetten is wit ook echt wit. Bij daglicht of andere instellingen wordt het al snel crème of blauw. Daarnaast is het nog handig om te kijken of je handmatig iets aan de belichting kan doen. Door de foto’s net iets helderder te maken is de witte achtergrond ook mooier wit in plaats van grauw. Dit wordt op de camera’s vaak weergeven met de +/- knop. Op het display ziet het er zo uit;

arrow

Bron

Door 1 of 2 stapjes naar het plusje te gaan wordt je foto net wat lichter en dit werkt in het voordel van de witte achtergrond.

Nabewerking
Als je tevreden bent over de genomen foto’s kan je ze gaan nabewerken. Dit kan met GIMP (gratis) of met Photoshop en Lightroom.

GSD-Before-and-After-Photoshop-Product-Photography-Leg-Model

Bron

Het wit moet natuurlijk wel echt wit zijn (of zo goed mogelijk). Als voorbeeld en foto van sokken: links is het origineel. Met een paar kleine handelingen in Photoshop is rechts het resultaat. De afbeelding is lichter gemaakt en vervolgens is de achtergrond wit gemaakt.

photoshop-levels

Bron

In Photoshop werkt het als volgt:

 1. Ga naar “Image”, dan “Adjustments” en dan “Levels”. Dan kom je in het volgende menu terecht.
  Onder het “bergje” zie je 3 pijltjes. Respectievelijk zijn deze voor zwart, grijs en wit. Als je de afbeelding wat lichter wil maken versleep je het rechterpijltje naar het midden toe. Je zult meteen zien wat er gebeurd met de afbeelding. (Als je dat niet ziet, vink dan “preview” aan).
 2. Vervolgens willen we de achtergrond ook echt wit hebben. Rechts onder “options” zie je 3 pipetjes. Ook hier is het zwart, grijs en wit. Om van grijze achtergrond naar wit te gaan klik je eerst op het meest rechtse pipetje. Als die geselecteerd is klik je op een plek in de afbeelding die wit hoort te zijn, dus de grijze achtergrond in dit geval. In het voorbeeld was de achtergrond meteen goed. Soms werkt het niet altijd en het scheelt ook nog weleens waar je op afbeelding klikt.

In GIMP vind je de optie “white balance” via Colers -> Auto -> White Balance.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen. Als je nog vragen heb, laat dan even een berichtje achter!

Download de gratis whitepapers  Bekijk alle whitepapers
David Stomph
david@yuluma.com

LinkedIn profiel - Is al meer dan 12 jaar internet ondernemer. Oprichter van Yuluma. Hielp al honderden ondernemers succesvol online. Getrouwd, en vader van 3 kinderen.

6 Reactie's
 • Jennifer
  Geplaatst op 13:41h, 17 september Beantwoorden

  Dank je wel voor de tips!

 • Francien Kramer
  Geplaatst op 11:56h, 28 december Beantwoorden

  Leuke tips! Ik ga er mee ad slag. Het lijkt me nog wel een uitdaging om wit op wit te fotograferen. Vraag, hoe maak je een goede foto van een boek?

 • Waldelgla
  Geplaatst op 12:59h, 04 mei Beantwoorden

  Wow!!! Bedankt voor de tips, heeft me erg geholpen.

 • robstar1980
  Geplaatst op 00:28h, 12 oktober Beantwoorden

  Echt een goed artikel! Heel erg veel aan gehad! Bedankt!

 • Floor Vd broek
  Geplaatst op 08:07h, 21 november Beantwoorden

  Wat een super uitleg, je geeft aan dat je de foto’s ook kan bewerken met Lightroom heb je hier ook een uitleg van hoe je dat het beste kan doen?

Geef een reactie